Interessante fotohistorier fra Nord-Norge

100 fotografier fra Nord-Norge fra de siste 150 år samlet hos Norges Arktiske Universitetsmuseum, pluss god tekst på norsk og engelsk - det har blitt ei spennende og lærerik bok.
Tittel: Fotohistorier fra Nord-Norge
Forf: Sveinulf Hegstad
Bilder fra Norges arktiske universitetsmuseum
Format; 25x26x2 cm, 207 sider
Forlag: Press
Språk: Norsk og engelsk

I 2022 fylte Norges Arktiske Universitetsmuseum 150 år. Dette avfødte blant annet ei flott bok med fotografier fra 1850 og til i dag, geografisk lokalisert fra Helgeland til Varanger, fra Svalbard og Ishavet og til den grenseløse vidda. Bildene er ledsaget av tekstblokker, ofte som små noveller, der kombinasjonen av bilde og tekst skaper en ny helhet; som gir begge en ny dimensjon.

Ny traktor
Vi får en gløtt inn i en solid fest på brakka i militæret, midnattsol-flyet til SAS på 50-tallet, nytraktoren til han Johan, søndagsfred på Elvebakken, guttegjengen i Karesuando sameskole klar til avspark og en familie på campingtur i Nord-Sverige.

James Bond
Og mennesker i mange situasjoner: Han Pavel Sutjagin som vel var en slags agent under krigen, men som bare aldri stoppet i 1945. Vi treffer folk (og fe) i Øksfjordbotn i Loppa. Vi møter byfiskeren og amerikafareren, flypioneren Gidsken Jakobsen, ho Alida på dunværet og han Anton Jakobsen. Ja, vi treffer her til og med han som sto modell til James Bond, selveste Patric Dalzel-Job, som før krigen seilet rundt deler norskekysten og lærte språket og kulturen, noe han fikk bruk for da krigen brøt løs og han visste hva som måtte gjøres og hvem som kunne hjelpe ham.

Tidsvindu
Fotohistorie fra Nord-Norge er et tidsvindu mot historien: 100 fotografiske øyeblikk som presenterer historier og mennesker fra 1850-tallet til i dag. Det har blitt ei spennende, interessant og lærerik vandring gjennom nordnorsk historie, med ei målgruppe langt ut over landsdelen i nord.
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu