Favoritter fra Bildekritikken

Det ser ut som en vinternatt i Rondane.
Ukas bilde er tatt av Agnar Harnes og heter Uvær. Lyset er så flott at det umiddelbart minnet meg om maleriet Vinternatt i Rondane av Harald Sohlberg. Selv om det ikke er natt på bildet. Likevel lyser det av nasjonalromantikk. Det er noe mektig og magisk over både skyer og himmel, og sammen med lyset som er litt som Mona Lisa – du vet ikke om det blir storm eller solskinn, blir det hele et veldig spennende bilde.

Dette sier Agnar selv: Dette bildet ble tatt for noen år siden (2018), men ble plukket fram igjen da jeg så redigering ikke var den beste. En ny runde med RAW-filen i Lightroom hevet resultatet en del. De fleste av oss får mer erfaring med redigering over tid, så slik sett kan det kanskje være en idè å plukke opp godt «RAW-materiale» fra arkivet og se på redigeringen med nye øyne.

Redigering fra RAW var for en del år siden en ukjent verden for meg, da tok jeg kun .jpg og fikset ut fra det. Dette bildet var heldigvis lagret som RAW. Jeg har på de fleste bilder et grunnprinsipp i rediger lagret som en standard preset. Så foretas litt småfiks ut fra det. Er ikke tilhenger av å dra for hardt i spakene. Hovedtrekkene er; som her: Demping av høylys, lysne litt skyggeparti, en viss oppskarping og økning av kontrast samt små fargejusteringer.

Bildet ble etter det jeg husker tatt fra kantina på jobben. Der er det fri utsikt mot fjellheimen. Vinterstid er det nå og da mye snøfokk på toppene, vind og vær har vi mye av på våre trakter. Når solstråler lyser opp snøfokk kan dette gi en fin effekt. Ser bildet ble tatt med 92mm (crop x1,5) og avstanden til disse toppene var nok 3-4 mil.

Forum på foto.no har vært fint for meningsutveksling og nyttige tips om bl.a. redigering. På bildekritikken er det jevnlig deling av bilder, håper også på mer aktivitet og diskusjoner på forum. En nyttig arena for læring.Klikk her for å se bildet i bildekritikken.

Eller gå hit for å se alle de siste bildene som er lagt inn.

Alle medlemmer på Foto.no kan laste opp bilder og kommentere i bildekritikken. Det koster ingenting å bli medlem

Foto: Agnar Harnes - Uvær
Uvær
Foto: Agnar Harnes

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu